Lakossági napelemes rendszerek támogatása

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Meddig lehet kérelmet benyújtani a napelemes pályázaton?

A pályázatok benyújtási határideje az egyes szakaszokban a következők:
I. szakasz: 2022. január 16. (vasárnap) 18:00 óra: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye.
II. szakasz: 2022. január 23. (vasárnap) 18:00 óra: Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye.
III. szakasz: 2022. január 30. (vasárnap) 18:00 óra: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.
IV. szakasz: 2022. február 6. (vasárnap) 18:00 óra: Budapest és Pest megye.
A sikeres pályázatbenyújtás érdekében javasoljuk, hogy a pályázók minél hamarabb töltsék fel és véglegesítsék a rendszerben pályázatukat, hogy az esetleges technikai, szakmai segítségnyújtásra még időben sor kerülhessen.

Hol kaphatok segítséget a pályázat benyújtásában?

A lakossági napelem pályázat benyújtásának lépéseit oktató videó segítségével mutatjuk be, amelyben a Pályázókat végig kísérjük az online pályázati kitöltő program regisztrációs folyamatától egészen a támogatási kérelem benyújtásáig. A videót megtalálja a közlemények menüben.
Ha további információkra van szüksége, forduljon bizalommal az ÉMI Nonprofit Kft. jelen pályázatra vonatkozó ügyfélszolgálatához a 06-30-705-2388 telefonszámon vagy a nap@emi.hu címen. A telefonos ügyfélfogadás idejét az ügyfélszolgálat menüpontban találja.
Továbbá a pályázat összeállításával, beadásával összefüggésben felmerülő kérdésekben a Széchenyi Programiroda térségi tanácsadó kollégái személyesen és állnak a pályázók rendelkezésére. A szolgáltatás nem kerül pénzbe, azonban előzetes időpontfoglalás szükséges. Az Önhöz legközelebb eső irodákat a www.szpi.hu oldalon választhatja ki.

Mi számít megtévesztő kivitelezői magatartásnak és hol jelezhetem, ha ilyen gyakorlattal találkozom?

Megtévesztő magatartás, ha a kivitelezők többlet költség ellenében gyorsabb vagy kivételes eljárást ígérnek. Ezt ne higgyék el, ugyanis a pályázatok beadásának sorrendje nem számít az értékelések szempontjából, és az elbírálásra a kivitelezőnek semmilyen ráhatása nincs. Tisztességtelen magatartás az is, ha a kivitelező a pályázóktól kér előleget. A kivitelezők csak a pályázat pozitív elbírálását követően tarthatnak igényt előlegre, ám azt sem az igénylő magánszemély, hanem közvetlenül a támogató fizeti ki számukra.
Amennyiben tisztességtelen gyakorlatot folytató vállalkozások keresték meg Önöket, kérjük, jelezzék a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóság részére. Kattintson a Bővebben hivatkozásra a további információkért, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi osztályainak elérhetőségeiért.

Szükséges bármilyen előleget fizetni a pályázat benyújtásához?

Nem, a pályázóknak a pályázatuk beadásához vagy elbírálásához semmilyen előzetes szolgáltatási díjat (pl. kivitelezői felmérés, pályázatírói ügyintézés stb.) nem szükséges megfizetniük. Javasoljuk a pályázóknak, hogy a támogatási döntés előtti fizetési kötelezettségvállalások kapcsán körültekintően járjanak el, és kérdés esetén forduljanak az ÉMI-hez.
o ÉMI Nonprofit Kft. nap@emi.hu, 06-30-705-2388

A kivitelezők a pályázat pozitív elbírálása esetén, és a pozitív elbírálást követően tarthatnak igényt előlegre, ám azt sem az igénylő magánszemély, hanem közvetlenül a támogató fizeti ki számukra.

Kiskorú természetes személy, aki az ingatlan egyik tulajdonosa, beadhatja a pályázatot?

Nem, kiskorú személy nem pályázhat. A Felhívás alapján kizárólag magyar adóazonosító jellel rendelkező, nagykorú természetes személy lehet a pályázó, aki legalább résztulajdonosa az ingatlannak, valamint megfelel a Pályázat 1.1 Támogatást igénylők köre pontjában szereplő jövedelemi előírásnak.

Ha egy nyugdíjas személy 100 %-os arányban tulajdonosa az ingatlannak, akkor benyújthatja a pályázatot?

Igen, mivel a Felhívás 1.1 Támogatást igénylők köre pontja alapján a nyugdíj is jövedelemnek számít, így ha rendelkezik magyar adóazonosító jellel, tulajdonos, és megfelel a jövedelmi előírásnak, akkor benyújtható a pályázat. A nyugdíj összegének alátámasztása érdekében benyújtandó a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) alapján megküldött 2020. évi tájékoztató.

Számít-e a pályázatok beadásának sorrendje az értékelés szempontjából?

Nem. Az elbírálásnál nem a beadás sorrendje, gyorsasága számít. Minden benyújtott támogatási kérelem értékelésre kerül, ezt követően alakul ki egy sorrend, és születnek meg a támogatói döntések.

Mi számít plusz pontnak a pályázatok értékelése szempontjából?

A pályázatok elbírálása pontozásos rendszer alapján történik, ahol előnyt élveznek a gyermeket nevelők és a fejlesztendő járásokban élők. Plusz pontszám jár a támogatásban részesíteni kívánt ingatlanban 2021. augusztus 30-i állapot szerint állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött gyermekek után. (részletek a felhívás 52. oldalán a „8.2 TARTALMI ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK a)” pontjában)
Az értékelés során továbbá plusz pontértéket kapnak a fejlesztendő járásokban elő pályázók. (részletek a felhívás 52. oldalán a „8.2 TARTALMI ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK b)” pontjában) A járások besorolását a 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

Szükséges-e pályázatírót bevonni a pályázatok benyújtásához?

Nem, pályázatírót nem szükséges bevonni. A pályázatok benyújtásában ingyenes segítséget nyújt a pályázóknak az ÉMI Nonprofit Kft. (nap@emi.hu, 06-30-705-2388) valamint a napelem.palyazat.gov.hu oldalon oktató videóval is segítjük majd 2021. december 6-tól a pályázatok benyújtásának folyamatát.

Fontos, hogy amennyiben a pályázó pályázatírói szolgáltatást vesz igénybe, annak a felmerült költségei a pályázat keretében nem elszámolhatóak.

Veszélyezteti-e a pályázatok megvalósulását az, hogy még nincs megállapodás a magyar helyreállítási tervről?

Nem. Minden programot, amelyet a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből Magyarországnak járó forrásból terveztünk indítani, a Kormány nemzeti költségvetési forrásból elindított. Így a magyar gazdaság és a magyar állampolgárok semmilyen hátrányt nem szenvednek a terv késedelmes brüsszeli elfogadása miatt. A lakossági napelemes pályázat forrásait a Kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja.

Szükséges-e ”Költség átvállaló nyilatkozat”-ot aláírni a kivitelező részére?

Nem. Nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a pályázat megvalósításának költségeit a pályázó magánszemélyek átvállalják. A pályázóknak a pályázatuk beadásához, elbírálásához vagy megvalósításához semmilyen díjat nem szükséges megfizetniük. A vissza nem térítendő támogatás támogatási intenzitása 100%-os. A lakossági napelemes pályázat forrásait a Kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja.

Milyen szervezet nyújthat be kérelmet, hogy felkerüljön a regisztrációs listára?

A felhívás alapján, a regisztrációs listára való felkerülés egyik feltétele, hogy a kérelmet benyújtó szervezetnek jogi személyiséggel rendelkező vagy jogi személyiség nélküli vállalkozásnak, nonprofit gazdasági társaságnak vagy egyéb gazdasági szervezetnek kell lennie, mely rendelkezik legalább 1 lezárt, teljes (12 hónapos) üzleti évvel. (január 01-december 31)

Az energiatároló kapacitást létesítő kivitelezőkre is vonatkozik a legalább 1 lezárt, teljes (12 hónapos) üzleti év kritérium?

Nem, a Felhívás alapján az energiatároló kapacitást létesítő kivitelezőkre és az energiahatékonysági kötelezett szervezetekre nem vonatkozik a legalább 1 lezárt, teljes (12 hónapos) üzleti év megléte.

Forrás: napelem.palyazat.gov.hu

Tartalom